Evcil Hayvan Çipi Nedir?; Hayvanseverler ile hayvan haklarını savunan kişilerin desteğinin alındığı Evcil Hayvan Mikroçip Uygulama, evcil yumurcakların haklarının legal olarak korunmasına yönelik atılmış değerli ve önemli bir adım atılma niteliğini taşıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığınca yayımlanmış olan yönetmelik ile beraber zorunlu duruma getirilmiş olan evcil hayvan mikroçipi uygulaması hayvanların haklarının legal olarak korunmasına yönelik atılmış değerli ve önemli bir adım atılma niteliğini taşıyor. Peki, mikroçipler nerede takılıyor, en uygun veteriner nereden bulunur ve zorunlu mudur?; cevapları içeriğin devamında…
Evcil Hayvan Çipi Ne İşe Yarar?
Kedilere ve köpeklere çip takma zorunluluğu kapsamında uygulanmakta olan mikroçip, önemli derecede işlevsel çözüm yolları sunmakta hayvanların haklarının korunması için önemli bir basamağı anlatmaktadır. Çipin evcil hayvanlarda kullanılmasının çeşitli faydaları bulunmaktadır.
Evcil Hayvan Çipi Ne İşe Yarar?
- Hayvanlar kaybolduğunda bakıcılarının iletişim bilgilerine ulaşım sağlanır. Böylece kaybolan hayvanlar veteriner kliniğine veya barınağa götürüldüğü zaman özel okuyucu sayesinde çipte bulunan kimlik numarasının öğrenilmesi sağlanarak veritabanında bulunan iletişim bilgilerine ulaşılması sağlanabilir.
- Sokağa terk edilen hayvanların bakıcılarının tespit edilmesine yönelik çok önemlidir. Ve mikroçip uygulaması sayesinde cezai yaptırımlar çok daha etkili bir biçimde uygulanmaktadır.
- Evcil hayvan mikroçipi, hayvanların bütün kayıtlarını bir veritabanında bulundurarak rahatsızlıkların takibine yönelik kontrol edilmesinin daha etkili bir biçimde yapılmasını sağlamaktadır.
- Mikroçip uygulamasının imkan sağladığı veritabanı hayvanlar ile alakalı doğum, ölüm, bakıcı değişimleri, kaybolma vb istatiksel verilerin tutulmasını basitleştirmektedir.
- Zorunlu mikroçip uygulaması, evcil hayvanların sokağa bırakılmasında caydırıcı bir yaptırımın olması aynı zamanda yeni bir yuvanın kurulmasını da kolaylaştırmıştır.
- Bakımı sağlanan evcil hayvanlarla beraber yurtdışında gezmek için de evcil hayvan mikroçipi uygulaması zorunlu duruma gelmiştir.
Evcil Hayvanlara Çip Nerede Takılır?
Kedi ve köpeklere çip zorunluluğu sistemi önemli derecede güvenilir ve işlevsel olmaktadır. Mikroçip biyouyumlu koruyucu bir cam kapsülün içindedir ve hayvanların sağlığında negatif bir etkisi yoktur. Mikroçip durağan biçimde bir noktada durarak hayvanların içerisinde ilerlememesi için polipropilen ile kaplanmaktadır. Polimer, hayvanların bünyesinin kapsülün çevresinde bir hücre duvarı oluşturmasını sağlamaktadır.
Evcil hayvan mikroçipine tanımlı olan kimlik numarası İnternational Committee For Animal Recording tarafından onaylı olarak başka eşi olmayan spesifik olan bir numaradır. İnternational Committee For Animal Recording tarafından sağlanmakta olan spesifik kimlik numarası 15 karakterden oluşan bir kod sistemidir. Bu bağlamda evcil hayvanlarına yönelik olan hayvan mikroçipinin hayvanlara bir çeşit kalıcı kimlik imkanı sağlamaktadır. Kedi ve köpekler için zorunlu çip uygulama sürecinde mikroçip,yalnızca bir kimlik numarası bilgisi içerir.Diğer bütün bilgiler, mikroçipteki kimlik numarasıyla kayıt yapılmasını sağlayan veritabanına işlenir. Hayvanlara mikroçip uygulaması yapılmasının ardından kimlik numarası Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Hayvanları Koruma Bilgi Sistemi platformuna kaydı yapılır. Mikroçipteki kimlik numarası veritabanına bakıcının T.C kimlik numarası ile beraber işlenmektedir.
Evcil hayvan mikroçipi, içindeki kimlik bilgisi veteriner kliniklerinde hayvan barınağında veya yerel yönetimlerin alakalı birimlerinde bulunan özel bir cihaz yardımı ile taranarak okunur. Size en yakın veterineri öğrenmek için Petner uygulamasını kullanabilir ve en sağlıklı bilgiyi veteriner hekiminizden alabilirsiniz.
Hayvanlara mikroçip uygulaması, rutin olarak bir veteriner ziyaretinde bile hemen yaptırılabilecek kolay bir işlemdir. Kedilere ve köpeklere mikroçip uygulaması enjekte edilmesi sırasında oluşan ufak bir rahatsızlıktan hariç çok bir acı vermez.
Mikroçip uygulaması özel veya kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan veteriner hekimlerince yapılabilir. Mikroçip, hayvanın kürek kemikleri arasında bulunan bölgeye özel bir enjektör yardımı ile deri altına yapılır. Mikroçip takılırken anestezi yapılması gerekmez. Yani önerilmez. Mikroçip uygulamasından hemen sonra veteriner hekim, Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı hayvanları koruma bilgi sistemine kimlik numarasını tanımlayıp sisteme bakıcının tüm bilgilerini de girmektedir.
Evcil Hayvanlara Çip Taktırma Zorunlu Mu ?
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirmesi ve kayıt altına alınmasına yönelik yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmeliği resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yönetmeliğe göre: Evde yaşamını sürdüren kedi, köpek ve gelinciklere çip takma zorunluluğu getirilmiştir.
Hayvanlara mikroçip uygulaması,evcil olmayan hayvanların takip edilmesine yönelik uzun yıllar boyunca kullanılmakta olan bir yöntemdi. Evcil hayvan mikroçipi uygulamaları ise yıllar önce Avrupa ülkelerinde işleme konulmaya başlamıştı. Ülkemizde bu tür bir uygulama yeni olsa da hayvansever kimselerin ilgisi ve katılım oranı oldukça yüksek bir durumda.
Yönetmeliğe göre hayvanlara yönelik zaruri mikroçip uygulaması sayesinde kedi,köpek ve gelincik benzeri hayvanların korunma altına alınması amaçlanıyor. Yalnızca evcil hayvanlar için değil de sokak hayvanları ve bununla birlikte barınaklar için de önemli ölçüde yararlar sunan zorunlu mikroçip uygulaması sayesinde hayvanlar, hakları konusunda farkındalık oluşmasına imkan tanınacağı düşünülüyor. Evcil hayvan mikroçipi, Radio Frequency Identification teknolojisinin kullanılarak ve içinde özel bir kimlik numarası bilgisi olan bir çeşit mikro cihazdır. Veri iletmek üzere radyo frekanslarını kullanan bu teknoloji , okuyucu olan cihazdan gelmekte olan sinyaller karşılığında içinde bulundurduğu kimlik numarasının okuyucu cihaza gönderilmesini sağlar.
Kedi ve köpekler için zaruri olan çip uygulaması kapsamında tasarlanmış olan mikroçip, bir pirinç tanesi büyüklüğündedir. Farklı çeşit ve görevde Radio Frequency Identification çipleri olmakla beraber kedi ve köpeklere çip takılma zorunluluğu kapsamında kullanılmakta olan mikroçipler, pasif mikroçip kategorisinde bilinmektedir. Daha açık bir deyişle bu mikroçipler,hiçbir dahili enerji kaynağına ihtiyacı olmadan spesifik bir enformasyonu barındırılıp istenildiği zaman okuyucu cihaz ile iletişime geçerek bilgiyi iletme işini yaparlar. Radyo dalgaları ile bilginin aktarılmasını sağlayan mikroçip ve okuyucunun iletişiminin sağlanmasında okuyucu cihazın hayvanların derisi ile temas etmesi dahi gerekmeyebilir.
Evcil Hayvan Çipi Ne Kadar ?
Ülkemizde bir kısım belediyeler bu uygulamayı ücret almadan yapsa da bazıları küçük miktarlarda yapmaktadır. Şayet özel kliniklerde yaptırmak düşünülürse ücretin miktarı kliniğe göre değişse de pet mikroçip ücretleri 2022 Yılında 100 – 250 TL arasında olurken mikroçip implantasyonu işlemine verilen destekle 75 TL’ye yapılma imkânı vardır. Tarım ve Orman Bakanlığı ve Türk Hekimleri Birliği arasında imzalanan protokol uyarınca sahipli olarak kedi,köpek ve gelinciklere mikroçip takma zorunluluğu getirilmiştir
Resmî gazetede yayımlanan yönetmeliğe göre köpeklere 2021 yılında , kedi ve gelinciklere ise 2022 yılının sonuna dek mikroçip takılması zorunlu olacaktır. Bu uygulama ile birlikte hayvanların sokağa atılmasının engellenmesi amacı ile çalınmış olan hayvanların kolaylıkla bulunması ve hayvan hastalıklarının kontrol altında tutulması amaçlanıyor..
Evcil Hayvan Çip Fiyatları 2022
Evcil Hayvan Çip Fiyatları 2022 yılında güncel olarak 100 – 250 TL arasında olmakla birlikte en güncel fiyatı almak için Petner uygulamasından size en yakın da olan veteriner hekimden fiyat bilgisi alabilirsiniz. Uygulama, gelişmiş konum algısıyla birlikte çevrenizde yer alan tüm veterinerlerin haritasını çıkarmaktadır. İletişim ve adres bilgilerinin yer alması, mikroçip hakkında bilgi almanıza yardımcı olacaktır.